Registration (15 min)



- Laws & Legal Issues (45 min) Susan Acosta • Break (15 min) Identify tools for self-care and stress-management Lunch (75 min) On Your Own Communication Skills (60 min) Janie Lee Hall • Delegation/Specialized Health Services (45 min) Susan Acosta 2:00 - 2:45
 - Describe the guidelines for nursing delegation of specialized health services •
 - Identify the process/protocols for selected delegated procedures
- 2:45 3:00Break (15 min)

Communicable Disease Control (45 min) Julianna Ferreira 3:00 - 3:45

- Identify notifiable diseases and conditions in New Mexico
- Describe principles of infection control and universal precautions ٠
- Identify recommended school action for common communicable diseases •
- 3:45 4:30Health Records, Confidentiality & Duty to Report (45 min) Cindy Greenberg
 - Describe guidelines for health history, health records and confidentiality
 - Identify indicators of child abuse/neglect and the duty to report

8:15 - 8:45 Welcome & Overview (30 min) Cindy Greenberg

8:00 - 8:15

Welcome, introductions, ground rules, learning objectives, and pre-test

8:45 - 9:45 HA Role in Coordinated School Health (60 min) Cindy Greenberg

- Describe how to access information via the NM School Health Manual
- Define Health Assistant competencies and the procedure for PED licensure
- Describe the roles/relationship of HAs & SNs in coordinated school health
- Describe Health Assistant role in Annual Health Services Report
- 9:45 10:30
 - Identify key Federal/state laws, regulations, & policies related to school health
 - Describe criminal/civil liability and potential legal risks in school health
- 10:30 10:45

10:45 – 11:45 Mental Health, Assets & Self-Care (60 min) Francisco Chavez

- Describe developmental assets & common problems that should be reported
- Describe the role of the HA as a child advocate and family liaison
- 11:45 1:00
- 1:00 2:00
 - Identify personal communication styles, relational needs and strategies

New Mexico School Health Assistant Training September 30, 2016 Day 2 - Friday



8:00 - 8:15	Welcome and Check-in (15 min)
8:15 - 9:15	Medications in Schools (45 min) Susan Acosta
	 Describe current options for medication administration in schools
	• Name 5 rights of assisting with medications, guidelines for storage, etc.
9:15 - 10:30	Screening and Assessment (75 min) Cathy McDonald
	 Demonstrate routine vision and hearing screening;
	• Demonstrate the ability to interpret, document and report relevant data
10:30 - 10:45	Break (15 min)
10:45 - 11:45	Emergencies, First Aid & Safe Schools (60 min) Cathy McDonald
	 Describe HA role in providing first aid and responding to emergencies
	 Identify procedures for specific emergency/life-saving situations
	Describe HA role in the Safe School Plan
11:45 - 1:00	Lunch (75 min) On Your Own
1:00 – 1:45	School Wellness: Nutrition & Physical Activity (45 min) Anita Hett
	• Explain relationship between nutrition, physical activity & school performance
	Describe common chronic conditions related to nutrition & physical activity
	• Identify nutrition, physical activity & PE/HE requirements in PED wellness policy
1:45 - 2:30	Students with Special Needs/IHPs (45 min) Susan Acosta
	 Define students with special needs and the role of IDEA & 504
	Describe the purpose of an Individualized Health Plan (IHP)
	Identify common conditions that may require an IHP
2:30 - 3:00	Break (15 min)
3:00 - 4:00	Immunizations (60 min) Anita Hett
	• Describe vaccine preventable diseases and the importance of immunizations
	• Explain NM school immunization law and guidelines for exemption
	• Demonstrate ability to read immunization records and interpret requirements

4:00 - 4:30 Wrap-Up & Certificates (30 min) Cindy Greenberg & Susan Acosta

• Evaluations, post-test, and certificates of completion